Piktogram til autisme

Hvordan lærer man et barn om, hvordan deres hverdag ser ud? Hvis de har autisme, kan det være svært at forstå og begribe. Derfor findes der en piktogram til autisme! Det er en whiteboardtavle, hvor man kan sætte små billedmotiver af handlinger og aktiviteter op, så børn med autisme kan få et overblik over, hvordan deres hverdag ser ud. Piktogramtavlen har været uvurderlig for mange mennesker med autisme, og det er måske også lige det, dit barn har brug for!

Hvad er autisme?

Autisme er en udviklingsforstyrrelse, der påvirker den måde, en person kommunikerer og interagerer med andre på. Det kan give problemer med sociale færdigheder, kommunikation og gentagende adfærd. Mennesker med autisme kan også have unikke styrker og talenter. Der findes ikke en standardiseret tilgang til behandling af autisme, men der findes mange terapier og interventioner. Med en tidlig diagnose og støtte kan symptomerne på autisme lettes, og mange mennesker med autisme lever et lykkeligt og tilfredsstillende liv.

Det anslås, at et ud af 100 børn får diagnosen autistisk spektrumforstyrrelse (ASD). Tegnene viser sig typisk før treårsalderen. Symptomerne varierer fra milde til alvorlige, men alle har kommunikationsproblemer til fælles, som påvirker hverdagen. Mange forældre bemærker, at deres barn udvikler sig langsommere end andre børn. Hvis du er bekymret, kan du kontakte din læge eller sundhedsplejerske.

Hjælp så meget, du kan

De tidlige leveår er vigtige for hjernens udvikling, og det er afgørende at få hjælp så hurtigt som muligt for at hjælpe et barn med at udvikle sit fulde potentiale. En diagnose kan give adgang til støtte og tjenester, der hjælper mennesker med autisme til at leve et mere uafhængigt liv – herunder terapi, uddannelsesprogrammer og hjælpeteknologi.

Der er mange måder, hvorpå du kan hjælpe et barn med autisme, også selv om du ikke har nogen specialviden eller uddannelse. Det kan gøre en stor forskel at tilbringe tid sammen med dem, vise interesse for deres aktiviteter og være støttende. Ressourcer, som f.eks. piktogramtavlen kan også være nyttige i undervisningen om hverdagen.

En piktogramtavle kan give barnet mere struktur i sin hverdag. Netop ved at barnet kan stå op, kigge på tavlen og øjeblikkeligt danne sig et overblik over dagens aktiviteter.

Om piktogramtavlen

Piktogramtavlen fra Pictoboards er en whitebordtavle, hvor tavlen er opdelt i 3 sektioner. Morgen, middag og aften. På den måde kan man påsætte små ikoner, som repræsenterer en handling, som barnet skal gøre, såsom at børste sine tænder om morgenen at skulle til fodboldtræning om eftermiddagen og skifte til nattøj om aftenen. Man kan selv udskifte billederne og tilpasse dag for dig.