Ædru alkoholiker fortæller om hans vej ud ad alkoholproblemerne.

Ædru alkoholiker fortæller om hans vej ud ad alkoholproblemerne.

 I sidste uge havde Dyscon Alkoholbehandlinger inviteret til åbenhus og oplysning om alkoholproblemer i Danmark.

Mange ved nok at vi i Danmark drikke alt for meget alkohol, men at tallene var så store overraskede selv os her på redaktionen.

Ifølge Sundhedsstyrelsens tal og beregninger drikker 585.000 danskere så meget alkohol at der er tale om et skadeligt overforbrug. det betyder at mere end hver 10. dansker drikker alt for meget og at der gennemsnitlige i tredje til fjerde husstand er en der drikker for alt meget.

Der blev i løbet af aftenen ikke talt så meget om de 585.000 der drikker for meget, men meget mere om de godt og vel 145.000 der er afhængige af alkohol, dem vi i daglig tale kalder for alkoholikere.

Mange af os tror nok fejlagtigt, er en alkoholiker kun er en, der sidder nede på bænken på torvet, og drikke billig kirsebærvin og discount-øl gemt væk i en Aldi pose.

Men virkeligheden er langt væk fra denne stereotype opfattelse. Aftenen lærte os at alkoholafhængige, findes i alle samfundslag og stillinger.

Det var aftenens hovedtaler Torben Balle Petersen et meget godt eksempel på. Han fortalte sin historie om hvordan han selv var initiativrig forretningsmand med mange ansatte. Han havde en stor og god familie der alle var sociale og en stor del af det lokale foreningsliv.

Udadtil var alt perfekt men under det hele var der en tikkende bombe, Torben havde et alkoholmisbrug, ja faktisk var det ikke kun et misbrug han var afhængig af alkohol.

Mange familier

Tusindvis af danske familier har det på samme måde, udadtil ser alting ud til at være perfekt men under den polerede overflade, gemmer familierne på en stor hemmelighed! Enten er far eller mor afhængig af alkohol.

Det ser samtidig ud til at være en tendens til, at familier med høj social status er bedre til at skjule denne hemmelighed for omverden.

Det er desværre ikke kun den der er alkoholiker, som har negative konsekvenser af sit alkoholforbrug. Når én i familien alkoholiker så påvirkes det hele familien fordi han eller hun ikke er i stand til at være følelsesmæssigt tilstede i eget liv. Det kan påvirke børnene i en grad hvor det giver alvorlige psykiske konsekvenser langt ind i voksenlivet.
På trods af det alvorlige emne formåede Torben Balle Petersen at gøre aftenen både sjov og informativ. Han er i dag, det man kalder ædru alkoholikere.

Hans viden og indsigt i alkoholisme fra eget liv, bruger han ikke kun til at holde sjove og oplysende foredrag, Han har uddannet sig til professionel alkoholbehandler og er medstifter af firmaet Dyscon.dk.

I dag er han en af landets førende misbrugseksperter og hans viden bliver ofte brugt i medierne.

 

Vi kan varmt anbefale at deltage næste gang Dyscon har åbent hus og foredrag.