Bliv sikker på cykelturen

Danmark er et vaskeægte cykelland. Næsten alle danskere har en cykel, og vores børn lærer at køre på cykel i en tidlig alder. At cyklen er et populært transportmiddel herhjemme, er ikke så underligt. Vi bor i et land, hvor terrænet generelt er meget fladt, og der sjældent er langt fra A til B. Det er dog ikke helt ufarligt at begive sig afsted på cykel – i hvert fald hvis man ikke har styr på sikkerheden. Herunder får du nogle gode råd til at opnå større sikkerhed på cykelturen for både dig selv og dine børn.

På med hjelmen

Det kan godt være, at du synes, du ser dum ud med cykelhjelm på. Men den forfængelighed gør du altså klogt i at lægge på hylden med den samme. Hvert eneste år ender mere end 2600 cyklister på de danske skadestuer med skader på hoved eller nakke. Skaderne varierer meget i alvorlighed, men hvis du har en cykelhjelm på, når ulykken er ude, nedsætter du risikoen for alvorlige skader betydeligt.

Cykelshoppen.dk har et stort udvalg af cykelhjelme. I deres online butik finder du hjelme i alle størrelsen og i alle regnbuens farver. Så det burde altså være muligt at finde en hjelm, du kan holde ud at se på.

De fleste forældre sørger for at give deres små børn cykelhjelm på, når de skal ud på den tohjulede. Desværre har de en tendens til at glemme selv at tage hjelm på. Og det er altså dumt. Det er din opgave som forældre at være et godt forbillede for dine børn. Og som de fleste nok ved, gør børn ikke som vi siger, men som vi selv gør.

Gør dig synlig

Udover cykelhjelmen er det også vigtigt, at du gør dig synlig på din cykel. Vintre i Danmark er generelt mørke, våde og blæsende. Det kan faktisk være noget nær umuligt at se en cyklist, hvis denne er klædt i helt mørkt tøj og ikke har lys på. Derfor er det enormt vigtigt, at du overvejer din synlighed, når du cykler. Først og fremmest skal du naturligvis huske at have lys på cyklen. Hvis du ofte glemmer dine cykellygter, kan du med fordel investere i fastmonterede lygter. Overvej desuden at iføre dig reflekser. Enten bare i form af refleksbrikker, som du sætter fast på jakken, eller endnu bedre med en hel refleksvest. Så kan du i hvert fald ses i trafikken.

Sørg for at din cykel lever op til sikkerhedskravene

Når du har sørget for hjelm og reflekser, er turen kommet til cyklen. Der er en masse sikkerhedskrav til sådan en cykel, der bl.a. omfatter lys på cyklen, når det er mørkt. Hvis du vil være helt sikker på, at din cykel lever op til alle sikkerhedskrav, kan du tage et smut forbi den lokale cykelsmed. Det er faktisk en god idé at give cyklen et årligt eftersyn, så du er sikker på, at alt er, som det skal være.