365 Business Central – hvad er det?

Microsoft Dynamics 365 Business Central er software fra Microsoft til virksomheder. Det er virksomheder over hele verden der anvender programmet. Det er ERP software. Det betyder, at det er udviklet til virksomheder og til at dække forskellige administrative funktioner i en virksomhed.

Hvis du arbejder som bogholder har du sikkert hørt om programmet før. Det er nemlig software oprindeligt udviklet til at styre et bogholderi. Det betyder at programmet indeholder funktionalitet til kontoplan, balance, løn, bankafstemning osv. Men programmet kan mere end økonomistyring. Det rummer også funktionalitet til indkøbsstyring, salg, ordremodtagelse, lagerstyring, produktion, projekthåndtering osv. Programmet kan tilgås af alle medarbejdere, så længe der er oprettet et login til dem.

Man kan nemt få adgang til programmet. Man skal nemlig bare have et link og et login. Det gør det også nemmere for medarbejderne. De skal ikke have installeret et konkret program på sin computer men kan arbejde i Business Central fra en webbrowser eller app.

Det er rimelig intuitivt at arbejde i programmet, og man kan søge det meste funktionalitet frem i programmet så det ikke er nødvendigt at vide hvor man skal klikke på startsiden for at få adgang til funktionerne. Dog er der flere, der vælger at få undervisning i programmet, bare 1-2 dages undervisning. Her er det typisk en konsulent med stor viden og erfaring i programmet der underviser og tiden er oftest også givet godt ud fordi man så får viden om programmets opbygning og tips til hvordan man arbejder i programmet, trækker rapporter, bruger filtre osv.

Microsoft har sørget for at man kan anvende Business Central sammen med andre Microsoft programmer. Derfor er det nemt at kopiere fx et budget fra Business Central og arbejde i det i Excel. Det giver mulighed for at tjekke nogle tal og arbejde i budgettet uden at komme til at foretage konkrete ændringer i Business Central programmet. Programmet kan også fungere med Word og Outlook. Business Intelligence programmet Microsoft Power BI fungerer også godt med Business Central (BC) så man nemt kan trække tal fra BC til Power BI og arbejde med rapporter og diagrammer i Power BI. Det vælger mange at gøre i dag for at danne overblik over KPI’er, diagrammer samt sende rapporter videre til bestyrelse eller andre medarbejdere.

BC kan købes hos flere. Det kan ikke købes direkte hos Microsoft, men Microsoft har certificeret flere partnere til at forhandle licenser til programmet. Hos disse partnere kan man købe licens til BC. Her vælger mange også at købe timer til at få sat programmet op, få udviklet tilretninger eller integrationer til andre programmer mv.